Hur mycket ska jag anpassa mig efter min häst?

Mar 21, 2024
Hästar som vilar

I princip anpassa vi hästmänniskor en stor del av våra liv efter hästen. En häst är ingen hobby, det är en livsstil💖
Men utöver det finns det mer man kan fundera på hur mycket man egentligen ska anpassa sig efter hästen – eller inte.

Saker som kräver en lyhördhet av oss människor som vi troligtvis inte har lärt oss på ridskolan, då, back in the old days. Då, då hästen skulle fungera oavsett. Som en cykel som man tåg fram.

Jag har skrivit ner 5 tankar som jag bär runt med mig sedan ett tag. Dela gärna med mig vad du tänker om detta och i vilka fler områden du medvetet anpassa dig – eller inte.

 

Dygnsrytm

Att hästar har en naturlig dygnsrytm har man ju hört. Att de inte sover 8 timmar i streck och att de helst äter största delen av dygnet. Men att de ha faktiskt särskilda perioder på dygnet där de helst vila, äta, vandra, leka som är kopplade till bestämda tider var jag inte riktigt medveten om.

Men när jag visste det märkte jag plötsligt att det var skillnad på hur hästen betedde sig på förmiddag jämfört med eftermiddagen. Jag märkte att den ”fungera“ bättre på en viss tid på dagen.

Tyvärr kan jag inte alltid lägger min hästtid på denna tiden. Men jag kan anpassa vad jag kräver av hästen eller inte. Beroende på tid på dagen.

Marc Lubetzki är en hästfilmare som tidvis lever med vilda hästar och observera de. I en av hans böcker läste jag att eftermiddag är en bra tid att jobba med sin häst för på eftermiddagen är de mer leksugen och inte bara upptagna med matintag, vila eller vandringen till ett nytt matställe.

Och det passar mig bra de dagar jag kommer hem från jobbet på eftermiddagen.

På helgen däremot, särskilt på vintern, försöker jag vara ute på förmiddagen för att få lite ljus. Men då kommer jag oftast helt fel...

 

Hästen ligger och vilar

… för oftast ligger hästen och halvsover när jag kommer på förmiddag. Ska jag går dit och ber den mer eller mindre snäll att gå upp – för jag har ju ändå bråttom och går på ett tight schema?

Det där löser sig ganska enkelt. Antingen försätter hästen vila i några minuter och så blir den nyfiken och kommer till mig av sig själv. Tills dess kan jag varva ner och landa liksom i hästhagen. Det är faktiskt en väldig skön stund.

Eller så kom jag rusande med mina planer och min to-do-lista och hästen tyckte att det inte var riktig säkert att ligga kvar när jag dök upp.

Men sedan kan det ju händer att...

 

Hästen har en dålig dag

Jag har dåliga dagar ibland – ont i magen, i huvudet, i stortån. Låter jag min häst ha sådana dagar? Njaaa, jag skulle det. Tyvärr är hästar superbra på att inte visa när de ha en dålig dag. Och visar de det, då är det oftast en riktig dålig dag. Men jag kan träna mig att vara lyhörd. Att läser hästens signaler bättre. Att känner igen tecken på smärta, obehag, stress. Tjohoooo!

Tyvärr leda det till att jag ser smärta och stress överallt. Misstänker obehag. Antar att något är fel.

Här måste jag hitta balansen! Att inte låter mig paralysera av obehagsmisstankar utan att analysera, åtgärda och ändå inte vara för rädd om hästen.

Med all min inkännande – hur reagera jag alltså när...

 

Hästen stanna och vill inte gå vidare

Jag leder hästen och den stannar. Jag stannar också och väntar tills den fortsätter gå. I sämsta fall kan vi inte går någonstans längre – eller så går vi dit hästen vill men det är inte alls som jag tänkte.

Jag vill inte tvinga hästen framåt. Men ändå gå med den dit jag vill.

Det är här jag måste blir medveten om vem som leder vem. För det är jag som måste leder hästen. Men det gör jag inte med tvång utan genom att hästen litar på mig, att den förstår mitt språk = mina signaler och att jag kräver bara vad hästen verkligen kan uppfyller.

Men vad kan jag kräver av hästen?

 

Hästen vill inte gå hemifrån

Det är en ganska vanlig problem som är absolut naturlig - hästen vill inte lämna säkerheten av sin flock.

Här kan jag anpassa mig genom att helt enkelt inte går med hästen hemifrån. Det är ingen lösning – för nästa steg är att den inte vill lämna kompisen i hagen så att jag inte ens kan rida i paddocken 🙈

Alltså hur anpassar jag mig?

Första steget är att förstå varför hästen beter sig så och inte tror att den är dum, lat eller gillar inte mig.

Sedan måste jag ser till att hästen känner sig trygg med mig, att den litar på mig, att jag är en säker ledare som den kan följa ut i det vilda där vargar väntar bakom varje sten.

Och hästen måste tycker det är kul att vara där ute.

Vad är kul? Maaat! Jag låter min häst beta en stund när vi är ut på tur. På vintern gör vi några roliga övningar som vi har lärt oss hemma, t.ex. nudda en target och få maaaat som belöning.

Men, eftersom hästar föredra säkerhet över maaaat, så vilar vi tillsammans. Jag håller vakt efter vargar och hästen får stå och vila. Det är en fin grej som vi har ”lärt” oss på hemmaplan som vi kan ta med i det vilda.

”Anpassa” betyder för mig att ta hänsyn till hästens naturliga behov. Hästen måste kunna förstå mig och lita på mig.

Dela gärna med mig vad du tänker om detta och i vilka områden du medvetet anpassa dig – eller inte!

TILLBAKA TILL ÖVERSIKTEN

Skriv till mig vad DU tycker ❤️

Jag säljer inte vidare dina uppgifter!